Stránka 1 z 1

YOGI

PoslaťNapísal: Ned Mar 30, 2008 11:41 am
od martinpn
Asi 3 - 4 cm kúsok ?koricovej kôry, 6 ks zeleného kardamónu, 4 klinčeky, 6 zrniek čierneho pepra - rozdrvíme v ma?iariku, alebo pomelieme. Zalejeme 1 litrom studenej vody a pomaly varíme cca 10 minút. Odstavíme z ohňa, pridáme 2 čajové ly?ičky kvalitného čierneho čaju. Po 3 - 4 minútach zlejeme do čajovej konvice. Pridáme ly?icu medu ( najlep?í je od včelára, nie z obchodu ) a asi 2 dcl sladkej smotany.

Hotovú zmes dosta? aj v obchode, je to vlastne indická zmes Masala, ale čerstvo pomleté korenie je predsa len najlep?ie.

PoslaťNapísal: Uto Máj 20, 2008 12:22 pm
od jaffar
No asi takto.
Masala nie je Jogi, masala je v preklade zmes korení. Teda ka?dá zmes korení pochádzajúca z Indie, Nepálu... je Masala. Jogi je len jedna z masál, takisto ako napríklad Dáta masala pou?ívaná tie? v čaji.

A k tomu postupu. To čo si popísal síce mô?e by? dobré, ale originál postup je taký, ?e sa korenie varí tých 10 a viac minút, ale čaj sa nepridáva a? po uvarení, ale počas varenia, tj po tých 10 (alebo viac) minútach a varí sa ďal?ích cca 5 minút, po dovarení sa pridá mno?stvo medu podža chuti. Zmes sa podáva takto, mlieko sa prilo?í na stôl a ka?dý si pridáva podža chuti a? na stole.

A čaj sa práve naopak nepou?íva kvalitný, ale lacný, preto?e korenia aj tak chu? čaju prerazia a bola by ho ?koda. Ideálny čaj k tomu je buď Gruzínske OP (+/- 25SK/50g) alebo Assam CTC (podobná cena ako gruzia)

No offense, ako vravím, tvoj postup ti mô?e chuti?, nepredpokladám, ?e by bol zlý, ale nie je to Jogi, len čaj, resp. zmes ním in?pirovaná :)

PoslaťNapísal: Štv Júl 24, 2008 12:41 pm
od ShishaQUEEN
a ked si do toho hodite zmrzlinu dostanete uzasny letny kokteil!

PoslaťNapísal: Pia Sep 23, 2011 3:58 pm
od jin
YOGI vavím nasledovne:

Do 750ml mlieka a 250ml vody nasypem 10g (odoka) YOGI a asi 1,5KL čaju RIZÉ. Nechám zovrieť, následne dosypem ešte jednu ML RIZÉ. Celé nechám odstáť 8min, zlejem a dosladím medom.

Kedysi som experimentoval aj s vlastnými zmesami, no vždy mi príliš prerážal kardamón. Radšej kúpim kvalitnú zmes.