Výskumníci Inštitútu kuracích krídielok (IKK) zverejnili výsledky prvej fázy testov ich nového tabaku. Výber zo záverečnej správy som si dovolil uviesť nižšie:
Tímu vedenému Dr. Ing. Nashoudom L'Ezkasom, CSc., sa podarilo úspešne otestovať prvý prototyp mentolového tabaku "Cirrus1". Testovaná vzorka prekonala očakávania.
TABAK "Cirrus1":
Zloženie:
Med, glycerín, cigarový tabak, šnupací tabak mentolový.
Postup (citujeme Dr. L'Ezkasa):
"Med a glycerín som zmiešal v pomere 1:1 a do zmesi pridal šnupák približne tak, aby výsledný pomer zmesi bol 1:1:1.
Tabak bol extrahovaný z lacnej cigary a premytý teplou vodou. Nechal som ho sušiť na radiátore, kým nebol vlhký, t.j. po stlačení zanechal na dlani miernu vlhkosť, nie však kvapky vody.
Tabak bol potom vmiešaný do zmesi tak, aby konzistencia zhruba zodpovedala bežnému tabaku do VF. Test bol zahájený 24 hodín po príprave."
Test prebehol za štandardných podmienok vo vodnej fajke strednej veľkosti, v neglazovanom kotlíku samčieho typu. Bol použitý samozápalný uhlík o priemere 40mm.
Okamžité výsledky po zahájení fajenia boli sôr odradzujúce - tabak dymil iba mierne až slabo, no po necelej minúte fajčenia dym značne zhustol. Počas zvyšku testu si zachoval hustotu na úrovni bežne dostupného tabaku od svetových výrobcov. Opakované fajčenie potvrdilo tieto zistenia.
Výsledok bol napokon prekvapivo dobrý.
Štyria testeri hodnotili chuť tabaku. V prvých troch minútach fajčenia nebolo cítiť nič. Po rovnomernom zahriatí tabaku však dym dostal mierne sladkú arómu, v ktorej bolo prekvapivo cítiť chuť samotného tabaku. Po niekoľkých ďalších práskoch sa plne rozvinula mätová aróma. Počas zvyšku testu si tabak zachoval rovnakú chuť a intenzitu. Chuť tabaku v prvom teste nedosiahla úroveň nutnú pre úspešné ukončenie projektu. Vzhľadom na ranú fázu testovania však môžeme hovoriť o dobrom výsledku.
Ďalšia fáza projektu sa sústredí na vyladenie chuti tabaku pri použití šnupáku ako aromatického média. V prípade úspechu bude nasledovať implementácia iných príchutí.
V najbližšej dobe uvedieme ilustrovaný návod na prípravu tohto tabaku.
Výsledky budú pravidelne zverejňované.