Stránka 1 z 4

Homemade tabak by The_Devil

PoslaťNapísal: Pia Sep 03, 2010 2:27 pm
od The Devil
Už aj ja som sa pustil do výroby vlastného tabaku. Niečo som čítal, niečo som usúdil sám, no uvidíme.

Zložkou komerčne predávaných tabakov do VF je ovocná melasa. Oproti tomu, melasa, ktorá sa dá kúpiť v lekárni/potravinách je vyrobená z cukrovej trstiny. Hoci to má rovnaký názov, je to niečo iné a podľa mňa pre výrobu ovocného tabaku nevhodné. Takže melasu som zavrhol.

Výroba melasy:
Trstinová melasa sa vyrába zo stoniek cukrovej trstiny, ktoré sa narežú na menšie kusky, vylisujú a luhujú sa vo vode. Potom sa pridá hasené vápno, ďalej sa to filtruje, zahustí a vykryštalizuje surový trstinový cukor. Zo zvyšku odstredením vnikne melasa, ktorá sa ešte ďalej upravuje do finálnej podoby.

Čo sa týka arómy, toho sa trochu bojím, chcelo by to niečo so silnou vôňou, napr. jablkovú arómu, ktorá sa používa ako prísada rôznych produktov. Neviem ani kde ju zohnať. Vyskúšam teda čerstvé jablko s mätou (sušené jablko nemá skoro žiadnu arómu).

Ale vrátim sa už ku výrobe tabaku. Spravil som jablkový, keď sa osvedčí, skúsim broskyňový.

Zloženie:
- jedno menšie jablko
- cigaretový tabak, asi dve kopcovité lyžičky
- 4 listy mäty
- 1,5 lyžičky medu

Postup:
Jablko som nastrúhal na hrubom strúhadle. Rozložil som na tanier a nechal chvíľu odstáť. Potom som ho dal do mikrovlnky na cca 45s, aby sa odparila voda. Opäť som nechal odstáť.

Vyzerá to asi takto, vpravo je jablko a vľavo je broskyňa(ktorá má príliš veľa vody, tak ju treba trochu vyžmýkať):
Obrázok

Ďalej som nakrájal lístky mäty spolu so stopkami a stonkami - tento druh mäty je silne aromatický.

Zamiešal som mätu s jablkom:
Obrázok

Nakoniec som pridal cigaretový tabak, iný som nezohnal. Nieto ešte celé tabakové listy. Polial som to medom a zamiešal.

Výsledok je asi takýto:
Obrázok

Dnes to skúsim nabiť do vodnej a dám vedieť, ako to dopadlo. Držte palec.

PoslaťNapísal: Pia Sep 03, 2010 3:01 pm
od wladas
fuha, hotovy jamie oliver
som zvedavy ako si dopadol pri ochutnavke :-)

PoslaťNapísal: Pia Sep 03, 2010 3:39 pm
od POtkan
kedze som experimentovaj aj ja, zaujimaju ju ma tieto veci az dokoncis test:
-sila chute tvojho experimentu
-porovnanie s beznou al-wahou/nakhlou

mam totiz dost suroviny - tabakovych listov, ale recept na silnu aromu zatial nie ;-)

kedze som to neuviedol v prispevkoch o mojom pestovani, skusil som nakoniec aj potravinarsku aromu (male flasticky - mali to aj v tescu), vysledok nebol velmi pozitivny, treba nieco ovela koncentrovanejsie a silnejsie

PoslaťNapísal: Pia Sep 03, 2010 6:43 pm
od kolac
vyjadrim sa aj ja, kedze sme s the_devilom testovali spolocne mne ta chut prisla ako velmi slaby vanilkovy doutnik, teda bolo citit skor tabak bez nejakej extra aromy

PoslaťNapísal: Pia Sep 03, 2010 7:04 pm
od The Devil
Takže sme naplnili kotol, dal som tam toho tabaku dosť veľa. Po zapálení a rozťahaní dokonca išiel dym, ale oveľa redší. Chuť to malo menej výraznú, ale dalo by sa to porovnať s normálnym tabakom, čo som kúpil pred polrokom. Po istom čase bolo cítiť pečené jablko, asi ako keď sa pripáli koláč. :lol: Normálne bolo počuť, ako sa tabak v kotli smaží. Asi po 15-minútovom fajčení sme dalo dole alobal a "tabak" vôbec nebol spálený, akurát tak horúci a čiastočne suchý, odparila sa z neho vlhkosť.

Takže výsledok je, že tabak bol príliš vlhký, zle sa pálil a išlo z neho málo dymu. Čiže ozaj bude lepšie použiť sušené ovocie, alebo aspoň polosušené. Lenže zas to nebude mať takú arómu. V tom prípade ako písal POtkan, bude treba zohnať nejakú silnejšiu arómu. Ale ako núdzovka, keď chcete fajčiť a nemáte čo, tak by sa dalo. :-)

Pokusy však nezatracujem, skúsim ten tabak vysušiť, pridať nejakú arómu a uvidíme.

PoslaťNapísal: Pia Sep 03, 2010 7:41 pm
od Maki
tak skus nechat susene ovocie vyluhovat v melase dake 3-4 tyzdne - mozno pusti aromu

PoslaťNapísal: Sob Sep 04, 2010 12:22 am
od ceero
Neviem, ale podla mna sa silna aroma da dosiahnut jedine tak, ze tie tabakove listy + ostatne ingrediencie budete peknych par tyzdnov v aromatickych veciach (mesiacov?) marinovat. Lebo aj kebyze zozeniete najaromatickejsiu najviac klasicky tabak pripominajucu vec do ktorej to namocite, pokial tym zvysok zmesy nebude poriadne nasiaknuty, po par minutach sa to odpari a je po zabave. Inac susene ovocie je podla mna hlupost, ked to dobre chuti a vonia, nezamena to ze to bude aj vabivo dymit, skor naopak

PoslaťNapísal: Sob Sep 04, 2010 12:43 am
od POtkan
cital som ze sa da luhovat aj v silne koncentrovanom (par sackov, alebo par lyzic sypaneho) caji - radovo hodiny (potom samozrejme vysusit...), podla mna by to po par tyzdnoch odislo bez niecoho co zamedzi plesen

PoslaťNapísal: Ned Sep 05, 2010 11:44 pm
od The Devil
Ešte doplním fotku ako vyzerá tabak po 15 minútach fajčenia s jedným RZU zo sv. Vojtecha z KE. To pripálené je tam preto, lebo sa toho dotýkal alobal.

Obrázok


Ten tabak sa mi akosi nechcelo sušiť, tak som ho vyhodil a vyskúšam vysušiť jablko nakrájané na plátky. Už druhý deň to je na okne na papieri na pečenie a je to ešte vlhké.

PoslaťNapísal: Uto Sep 07, 2010 1:30 am
od Orly?
inšpirovali ste ma, vyskúšam aj ja časom :-)

PoslaťNapísal: Pia Sep 10, 2010 11:02 pm
od maher787
aj ja som nedávno skúšal vyrobiť domácu zmes usušil som struhane jablko krajaný banan mätu a marinoval som to v mede nakoko som nemal melasu a pre začiatok som chcel vedieť aspoň asi ako bude chutiť tabak bez obsahu tabakových listov (čisto experiment) s chuťou som bol milo prekvapený naozaj velmi príjemná chuť asi ako jablkový koláč ale nespálený lenže strašne slabý dym skoro žiaden asi kôli absencii tabaku a možno aj že som melasu nahradil medom (čo som čítal na jednej stránke používa sa aj medová melasa do VF tabakov) problém nastal až po pár potiahnutiach lebo sa tp začalo strašne silno preplaovať a nie postupne ale tenká čierna vrstvička uhlia ostala hore a na spodku korunky nedostknuté. k získaniu arómi ako sa tu spomínalo by som osobne skúsil nechať sušený tabak v ovocnej šťave niekolko dní až týždńov potom vysušil a naložil s melasou a ovocím v ktorom to bolo naložené aj pred tým ale tentokrát sušenom myslím že by to mohlo mať slušný výsledný efekt

PoslaťNapísal: Uto Dec 14, 2010 6:29 pm
od robokoki
moj nazor je a chcem to aj vyskusat. Kupit si tabak na sulane gigarety, nechat ho prevarit vo vode aby stratil tipicku cigaretovu aromu, vodu dat prec tabak vysusit. Do vysuseneho vyluhovaneho tabaku pridat ovocny koncentrat/stavu pridat melasu ovocny dzem. Dat vyrit alebo zohriat do mikrovlnky aby sa chute dostali do tobaku a nasledne nechat vyusit tabak do podoby aku pozname z klasickych kupovanych tabakov. Podla mna sa to bude dat. A s nazorom nastruhaneho ovocia moc nesuhlasim pretoze ovocie zabranuje paleniu sa tabaku. Sposobom prevarenia a nasledneho varenia tabaku s ingrediencami by sa mohol dostat ucinok nasiaknutia tabaku aromou ci to pojde aj v reale uvidim kazdopadne dam vediet

PoslaťNapísal: Uto Mar 15, 2011 6:42 pm
od Hulič-King17
Moj návod na homemade tabak je taký : Do nejakej menšej nádobky dáme z 1 cigarety tabak.. do toho dáme jablkovoškoricový čaj normálne zo zalievacieho sáčku (ale nie zaliaty!) dáme tam trocha škorice tak od oka (na aromu) nakoniec dame med a zamiešame necháme asi 1-2 týždne odstáť .... skúste to :) sice je toto recept na 1-2 kotlíky :) ak Vám zachutí spravte si viac... :)

PoslaťNapísal: Uto Mar 15, 2011 8:14 pm
od wladas
fuj z cigarety, to keby mi niekto nalozil do mojej fajky tak ho prefackam :mrgreen:

PoslaťNapísal: Uto Mar 15, 2011 9:08 pm
od Mardy
wladas, kebyze len prefackam :lol: by som mu urobil take :r a uz by sa jej nedotkol :mrgreen: