Čaje v Egypte

Vaše recepty

Moderátori: remus, wladas

Čaje v Egypte

Poslaťod martinpn » Pia Mar 28, 2008 1:40 pm

V Egypte sú dva rozdielne tradičné zpôsoby na prípravu čajov. Na oby dva se v?ak pou?ívá jedine čierny čaj a to predov?etkým z Keni a z Ceylónu. Zelený čaj je v Egypte velmi nepopulární.

V severnom Egypte se čaj pripravuje zpôsobom zvaným Koshary. Lístky čierneho se nechajú niekolko minut luhova? vo vriacej vode a potom je čaj osladený trstinovým cukrom a dochutený lístkami čerstvej mäty. Koshary čaj je več?inou vcelku slabý, preto?e se dává tak pól čajové ly?ičky čaje na jedenu ?álku.

Naopak v jiu?nom Egypte je oblúbený čaj zvaný Saiidi. Je pripravovaný varením čierného čaju s vodou na velmi prudkom plameni okolo 5 minut. Je extrémne silný, pou?ívajú se minimálne dve vrchovaté ly?ičky čaju na ?álku. Po dovarení je čaj oslazen velkým mno?stvom trstinového cukru, čo je nezbytnosté, inak by byl čaj nesnesitelne horký. Saiidi čaj má velmi často docela neprostupnu čiernu farvu a je mo?né a? překvapujícu, ?e je e?te v kapalnom stave.
martinpn
Site Admin
 
Príspevky: 661
Registrovaný: Sob Feb 16, 2008 3:16 pm
Bydlisko: Piešťany

Poslaťod sisel » Sob Mar 29, 2008 5:30 pm

tak ten Saiidi zrejme doma vyskusam :k
sisel
Light
 
Príspevky: 63
Registrovaný: Ned Mar 16, 2008 1:25 pm
Bydlisko: Podolínec, 31km od PP

Poslaťod jaffar » Uto Máj 20, 2008 12:33 pm

S tým zeleným čajom nemá? pravdu, v Egypte sa pou?íva aj zelený čaj, tie? s mätou na prípravu tuarégu. Či sa to doviezlo z Maroka alebo inej časti sev Afriky ta?ko poveda?, ale je to tam be?ný čaj.

Čo sa týka nečajov, tak je tam vežmi obžubené aj karkade, teda okvetné lístky ibi?teka.
Príprava je rôzna, chu?ovo najlep?ia je asi tá mo?nos?, kde sa lístky najskôr zhruba 2 hodiny lúhujú v studenej vode, potom sa pomaly varia na plameni tak, aby nezovreli, ale boli len v čo najteplej?ej vode. Čím dlh?ie, tým lep?ie. Keď voda zovrie (prípadne aj skôr, nie je to nevyhnutné) sa čaj zleje, pridá sa cukor, keď?e je pomerné kyslý a mô?e sa pi?.

Ideálny nápoj k vodnici. :)
jaffar
Beginner
 
Príspevky: 14
Registrovaný: Uto Máj 20, 2008 12:13 pm

Poslaťod martinpn » Uto Máj 20, 2008 7:20 pm

je to mo?né ja sa do čajov nevyznám otto som na?iel nainternete tak som to sem dal ale rad sa priucim
martinpn
Site Admin
 
Príspevky: 661
Registrovaný: Sob Feb 16, 2008 3:16 pm
Bydlisko: Piešťany

Poslaťod mato63 » Uto Máj 20, 2008 9:43 pm

Nejake info o zelenom caje :
Zelený čaj je najobžúbenej?ím čajom v Číne a Japonsku, kde jeho spotreba ďaleko presahuje spotrebu čierneho čaju.

Čínsky zelený čaj má lahodnú chu? a vôňu a vežmi silné fyziologické účinky. V dôsledku značného obsahu trieslovín a aromatickych látok má napr. silnej?ie účinky ako čierny čaj. Od čierneho čaju sa odli?uje okrem zmyslovych vlastností, či?e vzhžadu a akosti nápoja, aj celým výrobným postupom.

Zelený čaj sa vyrába z čajových listov, ktoré v priebehu spracovania nepre?li procesom vädnutia a fermentácie. V listoch obsiahnutý chlorofyl a triesloviny sa nezmenili a hotový vyrobok si tak ponechal prirodzenú farbu čajového listu.

Nápoj má silný osvie?ujúci účinok na organizmus, ktorý je vystavovaný vysokému pracovnému výkonu alebo dlhodobej psychickej zá?a?i. Odporúča sa pre prácu v noci. Jeho stahujúci účinok je výrazný najmä v letných horúčavách, kedy sa odporúča pi? vla?ný. zabraňuje poteniu a potláča pocit smädu.


je toho vela, asi nikomu sa to neche citat.
DoSka
mato63
Medium Star
 
Príspevky: 251
Registrovaný: Štv Mar 13, 2008 5:26 pm
Bydlisko: Poprad


Späť na Čajíky

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron