Už aj ja som sa pustil do výroby vlastného tabaku. Niečo som čítal, niečo som usúdil sám, no uvidíme.
Zložkou komerčne predávaných tabakov do VF je ovocná melasa. Oproti tomu, melasa, ktorá sa dá kúpiť v lekárni/potravinách je vyrobená z cukrovej trstiny. Hoci to má rovnaký názov, je to niečo iné a podľa mňa pre výrobu ovocného tabaku nevhodné. Takže melasu som zavrhol.
Výroba melasy:
Trstinová melasa sa vyrába zo stoniek cukrovej trstiny, ktoré sa narežú na menšie kusky, vylisujú a luhujú sa vo vode. Potom sa pridá hasené vápno, ďalej sa to filtruje, zahustí a vykryštalizuje surový trstinový cukor. Zo zvyšku odstredením vnikne melasa, ktorá sa ešte ďalej upravuje do finálnej podoby.
Čo sa týka arómy, toho sa trochu bojím, chcelo by to niečo so silnou vôňou, napr. jablkovú arómu, ktorá sa používa ako prísada rôznych produktov. Neviem ani kde ju zohnať. Vyskúšam teda čerstvé jablko s mätou (sušené jablko nemá skoro žiadnu arómu).
Ale vrátim sa už ku výrobe tabaku. Spravil som jablkový, keď sa osvedčí, skúsim broskyňový.
Zloženie:
- jedno menšie jablko
- cigaretový tabak, asi dve kopcovité lyžičky
- 4 listy mäty
- 1,5 lyžičky medu
Postup:
Jablko som nastrúhal na hrubom strúhadle. Rozložil som na tanier a nechal chvíľu odstáť. Potom som ho dal do mikrovlnky na cca 45s, aby sa odparila voda. Opäť som nechal odstáť.
Vyzerá to asi takto, vpravo je jablko a vľavo je broskyňa(ktorá má príliš veľa vody, tak ju treba trochu vyžmýkať):
Ďalej som nakrájal lístky mäty spolu so stopkami a stonkami - tento druh mäty je silne aromatický.
Zamiešal som mätu s jablkom:
Nakoniec som pridal cigaretový tabak, iný som nezohnal. Nieto ešte celé tabakové listy. Polial som to medom a zamiešal.
Výsledok je asi takýto:
Dnes to skúsim nabiť do vodnej a dám vedieť, ako to dopadlo. Držte palec.